Meksykańskie naleśniki.

Cześć! Była już Hiszpania, Argentyna, a teraz przyszedł czas na Meksyk. Kto pochodzi z Meksyku? Na pewno wiecie, że nasz Jorge.

A przechodząc do tematu posta: pokażę Wam jak zrobić naleśniki meksykańskie.



Składniki:
mąka - 1 szklanka
mleko- 0,5 szklanki
jajka- 2 szt.
woda- 0,5 szklanki
sól- 1 szczypta
tłuszcz do smażenia - 0,5 kostki
mięso mielone- wieprzowe - 250g
przecier pomidorowy- 1 słoiczek
majonez- 2 łyżki
curry- 1 szczypta
ketchup- pikantny - 3 łyżki
kapusta pekińska- pokrojona w paski- 1/2 szt.
pieprz- 1 szczypta

Przygotowanie:
Naleśniki:

Z mąki, jajek, mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.

Farsz:

Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry. Jak ktoś lubi kukurydzę konserwową, to można dodać 1/2 puszki. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół naleśnika, nakładam farsz, składam naleśnik na pół. Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy grubo kapustą pekińską i polewamy je keczupem.

Naleśniki meksykańskie

Przepis pochodzi stąd

Zrobicie?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest dla nas zachętą do dalszego pisania

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka