Pomidorowe biedronki
Składniki:
-małe pomidorki (np.koktajlowe,daktylowe)
-czarne oliwki
-goździki
-majonez/śmietana
-wykałaczka
Sposób wykonania:
Przekrajamy pomidorki na pół,nacinamy je lekko z boku i wbijamy w nie kilka goździków.Kładziemy na talerzu przekrojoną stroną.Następnie przekrajamy oliwki również na pół i kładziemy przekrojoną stroną obok połówki pomidora.Bierzemy wykałaczkę,maczamy w śmietanie lub majonezie i robimy na oliwce dwie małe kropki (oczy).
*zdjęcie: słodkastrona.blogspot.com
Krakersy z biedronką
Składniki:
-słone krakersy
-twarożek naturalny
-szczypiorek
-czarne oliwki
-małe pomidorki
-śmietana/majonez
-wykałaczka
Sposób wykonania:
Na talerz rozłóż krakersy.Nałóż na nie trochę twarożku i lekko go rozsmaruj.Następnie zrób pomidorowe biedronki z przepisu powyżej i połóż je na krakersie.Jeśli chcesz, goździki możesz zastąpić malutkimi kawałeczkami pokrojonej oliwki.Wszystko lekko oprósz szczypiorkiem.Proste?
*zdjęcie: twojediy.pl
Kanapki biedronki
Składniki:
-ciemny chleb (najlepiej pokrojony w koła)
-czerwony ser (np.Gouda czerwone pesto)
-czarne oliwki
-biały ser
Sposób wykonania:
Jeśli nie udało ci się zdobyć okrągłych kromek chleba,wytnij koła ze zwykłych.Następnie przygotuj ser.Weź plaster i wytnij z niego skrzydła biedronki (kształt jak na zdjęciu poniżej). Z kolejnego plastra wytnij takie samo koło jak z chleba.Jeśli chodzi o oliwki,potrzebujesz dwa "plastry" na oczy oraz kilku cienkich pasków na nogi.Na samym końcu z białego sera uformuj małe kuleczki.Ułóż je na skrzydłach biedronki oraz dwie połóż na oczach.
*zdjęcie: ofeminin.pl
Biedronkowe babeczki waniliowe
*Przepis pochodzi ze strony mojegotowanie.pl
Składniki:
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej-2 opakowania budyniu waniliowego
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-1/2 kostki margaryny Kasi
-szklanka cukru pudru
-1/2 szklanki słodkiej śmietanki do ozdobienia
-masa marcepanowa
-barwniki spożywcze
Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, mąki przesiewamy
przez sitko, i mieszamy z resztą suchych składników. W oddzielnym
naczyniu masło i cukier ucieramy na puch, dodajemy po 1 żółtku, śmietanę
następnie dodajemy po 1 łyżce suche składniki. Ciasto wyrabiamy 8
minut. Na koniec dodajemy pianę z białek i łączymy dokładnie. pieczemy
ok. 25 minut w 160oC.
Babeczka jest najsmaczniejsza świeża (tego samego dnia, w którym została upieczona), jeśli chcemy aby nasze biedronki były trwalsze warto upiec babeczki bananowe, które są smaczne nawet 2 dni po upieczeniu.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (czerwona większa, czarna mniejsza i odrobina na oczy) mieszamy z barwnikami i rozwałkowujemy cienko, wykrawamy elementy biedronki (szklanką czerwone kółka, kropki można słomką). Na wystudzonej babeczce układamy kawałki masy marcepanowej.
Babeczka jest najsmaczniejsza świeża (tego samego dnia, w którym została upieczona), jeśli chcemy aby nasze biedronki były trwalsze warto upiec babeczki bananowe, które są smaczne nawet 2 dni po upieczeniu.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (czerwona większa, czarna mniejsza i odrobina na oczy) mieszamy z barwnikami i rozwałkowujemy cienko, wykrawamy elementy biedronki (szklanką czerwone kółka, kropki można słomką). Na wystudzonej babeczce układamy kawałki masy marcepanowej.
"Miraculum:Biedronka i Czarny Kot" już 8 lutego o 17:05 w Disney Channel!
Wypróbujecie któryś z przepisów?
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest dla nas zachętą do dalszego pisania